• Tel: 066-079-92-04
  • Email: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
ГоловнаНовиниКосоокість. Тернистий шлях лікування

Косоокість. Тернистий шлях лікування.

Шановні батьки! Ця стаття присвячена питанням косоокості, а їх, дійсно, виникає чимало, коли сім'я стикається з цією проблемою у дитини. Десять років я лікую дітей з косоокістю, але хвилюючі батьків питання залишаються колишніми. Ось деякі з них.

 

Чи впливає спадковість на появу косоокості?

Безсумнівно, впливає. Якщо один з батьків страждає косоокістю, то більша ймовірність його розвитку у дитини. При цьому в спадок передаються анатомічні фактори, такі як, неправильне прикріплення або аномальна будова очних м'язів, дефекти зору та ін.. Тому, при схильності до косоокості, потрібне регулярне спостереження дитячого офтальмолога з самого народження.

 

Які основні причини косоокості?

Крім спадкової схильності на перше місце виходить патологія вагітності та пологів. Внаслідок гіпоксії плода, родової травми головного мозку і шийного відділу хребта порушується іннервація окорухових м'язів, що призводить до їх відхилення. Суттєву роль у розвитку косоокості грають такі вроджені дефекти зору, як далекозорість (гіперметропія), короткозорість (міопія), астигматизм. При цьому пусковим моментом є анізометропія (різниця в оптичній будові очей), в результаті якої те око, що гірше бачить, відходить убік від загальної точки фіксації.

 

Косоокість,що непомітна для батьків та оточуючих.

Явна косоокість звичайно помічається відразу, але треба знати, що буває і прихована косоокість (гетерофорія) або м'язовий дисбаланс. Анатомія органа зору така, що за рухливість очного яблука відповідають 6 м'язів, всього 12, які перебувають у стані різного натягу та тонусу. При косоокості страждає не тільки м,яз, що ніби-то провокує її, але й інші, так як ця патологія сприяє подальшій ригідності і поганій роботі всієї м,язево-рухової системи ока. Звідсіля походження вправ для очей, що направлені покращити стан очних м,язів, покращити їх еластичні та функціональні властивості.

 

М'язова нерівновага зустрічається у 80% людей, зазвичай не доставляє неспокою, але може бути неусвідомленою причиною швидкого зорового стомлення. Звідси стає зрозумілим, чому гетерофорія ( прихована косина) є чинником ризику короткозорості. При збільшенні зорового навантаження поблизу (надмірне навчання, книги, мобільні та комп,ютерні ігри і т.д.) м'язовий ресурс швидко вичерпується і косоокість може стати постійною. При цьому головним «провокатором» є комп'ютер.

 

У якому віці зазвичай з'являється косоокість?

Найчастіше косоокість розвивається на третьому році життя, коли з'являється інтерес до занять поблизу: малювання, ліплення, розглядання картинок і т.д. При цьому посилюється навантаження на очні м'язи і акомодацію( фокусування зору), що при недосконалості зорової системи проявляється відхиленням очей. Косоокість може бути також вродженою, особливо, коли є параліч очних м'язів. Воно так і називається – паралітичним і відмічається майже одразу після народження.

 

Яке обстеження необхідно пройти дитині з косоокістю?

Повну спеціалізовану діагностику у дитячого офтальмолога, що включає в себе:

1-Визначення гостроти зору кожного ока;

2-Дослідження положення очей і обсягу рухів;

3-Визначення кута косоокості за Гіршбергом; cover-test;

4-Дослідження бінокулярного зору за допомогою кольоротесту та іншими методами;

5-Дослідження рефракції (оптики) очей на вузькі і широкі( атропінізація) зіниці з використанням педіатричного та звичайного авторефрактометра (комп'ютерної діагностики) та скіаскопії;,

6-Дослідження переднього відрізка та оптичної прохідності середовищ ока, очного дна за допомогою щілинної лампи (біомікроскопія), прямого та бінокулярного офтальмоскопа;

Потрібно також консультація дитячого психоневролога, оскільки діти з косоокістю часто страждають захворювання центральної нервової системи, дитячим неврозом, мають психологічні проблеми (страхи, тривожність, труднощі в спілкуванні, занижену самооцінку, невпевненість у собі і др). Вертебролог оцінить стан гнучкості хребта за методом Шобера та стан шийного відділу. Стан сполучної тканини теж відіграє роль в виникненні косооокості .

 

Що треба знати батькам про діагноз дитини?

По напрямку відхилення косоокість буває збіжна, коли очі відхиляються до носа, розбіжна - до скроні, і вертикальна. Несприятливий прогноз, якщо косить тільки одне око. Це говорить про функціональну нерівність очей і загрожує слабкозорістю «від невживання», як казали в давнину. Батьків лякає ситуація, коли спочатку косить тільки одне око, а в процесі лікування обидва ока починають відхилятися черзі. Цей перехід від монокулярної косоокості до альтернуючої (змінної) не означає погіршення, а свідчить про те, що очі стали рівні по гостроті зору і готові працювати разом.

Зустрічається такий вид косоокості, який повністю виправляється окулярами. Він називається акомодаційним. Якщо кут косоокості в окулярах стає меншим, то це частково-акомодаційна, якщо не змінюється - то неакомодаційна косоокість. Останнє частіше підлягає хірургічному лікуванню.

 

                Збіжна косоокість

               Розбіжна косоокість

 

Про що говорить кут косоокості?

Величина кута косоокості визначає тактику ведення. Якщо спочатку кут косоокості більше 15 градусів, то хірургічне лікування практично неминуче. Якщо кут косоокості 20 градусів і більше, то операція рекомендується як один з послідовних етапів лікування. При малих кутах косоокості - менше 10 градусів, часто обмежуються тільки апаратним лікуванням. У будь-якому випадку ведення пацієнта припускає логічну послідовність лікувальних дій з метою відновлення бінокулярного зору.

 

Чому на лікування косоокості йдуть роки?

Функція бінокулярного зору дуже складна і формується перші 7 років життя. Удосконалення нейронних зв'язків очей з мозком триває до 12 років. При косоокості бінокулярний зір відсутній і в процесі лікування треба сформувати зорову функцію, яка ще не склалася від природи. Ця особливість захворювання представляє найбільшу трудністю в лікуванні. Щоб її подолати розроблений етапний підхід:

1. Оптичний. Передбачає дослідження рефракції очей, виявлення дефектів зору і їх оптичну корекцію. Іншими словами, підбір окулярів. Він має у дітей свої особливості, істотно відрізняється від дорослих і повинен проводитися виключно дитячим офтальмологом.

 

 

2. Плеоптичний. Плеоптика - це лікування амбліопії (слабкозорість, «ліниве» око). Поки не буде підвищена гострота зору, поки не буде виправлена нецентральна фіксація, рухатися далі неможливо. Плеоптичне лікування включає в себе апаратний комплекс (лікування амбліопії) і такий непопулярний метод, як оклюзія або «заклеювання» одного ока, що викликає опір, як у батьків, так і у дітей.

Адаптація до окклюдору - це серйозна проблема, оскільки діти не люблять ходити з одним закритим оком, їм спочатку важко, погано видно. Маленькі дітлахи зривають заклейку, не дають надіти. Є й психологічний аспект, так як заклеювання саме по собі є косметичним дефектом. Дітей можуть дражнити, показувати на них пальцем,насміхатися. До всього цього треба бути готовим і правильно налаштувати дитину. Треба знайти підхід, переконати, можливо, в грі: заклеїти очко улюбленому ведмедику або собі, давши позитивний приклад.

   

   

 

 

 

Пам'ятайте, одужання від усіх видів косоокості, крім аккомодаційного, без оклюзії неможливо!

У чому сенс оклюзії, для чого вона так потрібна при косоокості?

Призначення заклеювання переслідує дві мети:

1)Підвищення гостроти зору, оскільки око, що працює в «одиночку», швидше «розглядається».

2)Вироблення функціональної рівності очей за рахунок формування правильних нейронних зв'язків очей з мозком.

Це основні умови вилікування.

Окклюдор при косоокості призначається погодинно чи на весь день і знімається на ніч. Режим носіння визначає лікар.

 

3. Ортоптичний. Ортоптика - це вироблення правильного бінокулярного зв'язку очей з мозком - нормальної кореспонденції сітківки (НКР), при якій синхронно функціонують її зони, що відповідають за високий зір, і центри зорової кори. З цією метою використовуються такі прилади як синоптофор, лікувальні комп'ютерні програми, призми.

 

 

4. Хірургічний. Операція проводиться з метою усунення або зменшення кута косоокості і готує очі для подальшого тренування і вироблення правильного бінокулярного зору, і часто потрібна не одна. Батьки часто неправильно трактують необхідність етапу косметичного виправлення косоокості, думаючи, що операція все одразу виправить. Але це неправильно: операція готує дитячі очі для подальшого розвинення бінокулярного глибинного зору і його закріплення. Сам факт усвідомлення необхідності оперативного втручання завжди дуже турбує батьків, хоча боятися операцій при косоокості не варто. Хірургічна травма при них мінімальна, методики добре розроблені, давно відомі. Коригується тільки місце прикріплення м,язів до ока. Операції проходять під загальним наркозом і тривають недовго. За декілька днів дитина готова повернутися до звичайного режиму.

 

Через власний страх за дитину не варто прирікати його на життя без бінокулярного зору. Це інше зорове сприйняття - не стереоскопічне, в одній площині, без глибини простору. При цьому від косого ока в мозок надходить сурогатне спотворене зорове відчуття, що приводить до асиметрії правої і лівої півкулі головного мозку. Для подолання двоїння мозок пригнічує зображення від одного ока.

   

 

Іншими словами, при косоокості порушується не тільки робота очних м'язів, але і функціонування центральної нервової системи. Це складні питання нейрофізіології, і треба розуміти, що дітей з косоокістю ми лікуємо не на рівні очей, а на рівні зорових центрів кори головного мозку. Вчимо їх дивитися правильно, так, як закладено природою. А, спотворену неправильним положенням очей, хибну звичку неправильного бачення намагаємося здолати. Це вимагає від дитини певного рівня розвитку та інтелекту, а також часу.

                                                

5. Диплоптичний. Диплоптика - завершальний етап лікування косоокості, спрямований на відновлення і зміцнення бінокулярного зору. На цьому етапі закріплюється досягнуте після операції симетричне положення очей. Удосконалюється здатність дитини бачити бінокулярно, розширюються фузійні резерви, формується фізіологічне двоїння, необхідне для правильного сприйняття відстані до об'екта. З цією метою проводяться тренування з призмами, лінзами Баголіні, розроблені лікувальні комп'ютерні програми.

 

Які критерії одужання від косоокості?

-Симетричне правильне положення очей;

-Висока гострота зору без окулярів;

-Сталий бінокулярний стереоскопічний зір.

 

Що буде, якщо не лікувати косоокість?

Не варто затягувати з лікуванням, оскільки буде набагато складніше відновити функції зору. Результати лікування безпосередньо залежать від своєчасності розпочатого лікування і від причини, що викликала цю патологію.

Косе око поступово втрачає зір аж до слабкозорості. Відхилення очей, як правило, залишається і турбує в більш старшому віці, як косметичний дефект, часто приводить до комплексу неповноцінності.

 

Мені доводиться бачити на прийомі багатьох дорослих людей з косоокістю, які все життя, соромлячись своєї недуги, ховають очі, хто - під чубок, хто - під темні окуляри, тобто страждають від цього, а якщо і заговорять про це, то завжди з «обуренням на весь світ». Крім того, косоокість обмежує вибір професій, що вимагають бінокулярного зору. До них відноситься праця льотчиків, військових, космонавтів, штурманів та ін.. Досить часто роботодавець косоокість сприймає як відлякуючий момент і відмовляє в працевлаштуванні навіть не дивлячись на професійні досягнення! На даний момент існує обмеження пов,язане з дефектами зору для людей, що повинні працювати за персональними комп,ютерами.

 

Скільки часу триває лікування косоокості?

Послідовне, а часто і паралельне проведення пацієнта по всіх етапах лікування займає не менше двох років, але досить часто буває і довше. Батьківське терпіння слабне, за відсутністю правильного розуміння процесу лікування багато з родичів завчасно «опускають руки» і залишають дитину з ії проблемою наодинці. Якщо косоокість з'явилося у віці 2-3 років, то до школи його, безсумнівно, треба вилікувати. Ускладнює одужання незрілий вік та непосидючість маленьких пацієнтів, коли діти ще не здатні до складного для них апаратного лікування. Якщо окуляри і заклейку ми можемо надягти на дитину, хоча і це не просто, то заняття плеоптикою можливі з 3-3,5 років, ортоптикою - з 4 років.

 

Косоокість - тривожний діагноз, що вимагає великих зусиль і терпіння не тільки від батьків а й від лікаря та дитини. Це тернистий шлях, і ношу, як я кажу батькам, треба нести разом. Разом розділяти відповідальність за одужання дитини. Для батьків це, перш за все, неухильне! виконання лікувальних призначень, вчасна явка на планові огляди. За статистикою лише 28% батьків дотримуються рекомендацій лікаря, що, звичайно, затягує лікування.

 

Пам'ятайте, що косоокість можна і потрібно вилікувати в дитинстві!

До теперішнього часу склалася ефективна система лікування косоокості, яка удосконалюється, збагачується сучасними цифровими технологіями. Треба тільки в неї увійти, образно кажучи, як в колію, дотримуватися і не відступати. Бувають, звичайно, важкі моменти, коли у батьків опускаються руки, настає розчарування, хочеться все кинути і не «мучити» більше дитини окулярами, заклеюванням, апаратами і операціями. Я чула це не раз. Але, воістину, в лікуванні косоокості дорогу здолає той, хто йде. Я знаю безліч прикладів повного одужання.

 

 

 

Нехай вас підтримає на цьому тернистому шляху мудрість вірша Роберта Фроста «Ноша». У ньому відбито основний підхід до лікування косоокості та, взагалі, до вирішення життєвих проблем.

 

Ноша

Дрібниця порию випаде з рук.

Нагнешься підібрати його, і раптом

Ненароком упалому вслід

Вниз полетить ще один предмет,

І поповзе тихенько ноша, вся

З рук твоїх розсипатися погрожуючи,

Оскільки вона занадто важка

І занадто велика тобі була.

Тоді, притиснувши її до грудей,

Розгублено ти сядеш посеред

Своєї дороги, щоби потім знову

Всі підібрати і заново підняти.

 

 

З повагою лікар-дитячий офтальмолог

Центру «ВІЗУС-КІДС»

Сухарєва І.С.

  

 

 

                         

Графік роботи

Понеділок: 09:00-19:00
Вівторок: 09:00-19:00
Середа: 09:00-19:00
Четвер: 09:00-19:00
П'ятниця: 09:00-19:00
Субота: 09:00-17.00
Неділя: Вихідний

Контакти

  • 050-584-76-57
  • 066-079-92-04
  • Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
  • м.Івано-Франківськ,
    вул. Чорновола 99/101
  • Instagram @ophthalmological_center.
  • Подивитись на карті
050-373-96-53

Статистика

На сайті 58 гостей та відсутні користувачі