• Tel: 066-079-92-04
  • Email: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
ГоловнаНовиниДомашній тренажер для зору

Порушення зору у дітей — поширена проблема в усьому світі. За даними ВООЗ, зорові порушення мають близько 19 млн. дітей.

 

   При цьому у 12 млн. з них порушення викликані причинами, які легко діагностуються і коригуються. У 1,4 млн. дітей сліпота невиліковна. Такі діти потребують спеціальної допомоги для нормального психологічного та особистого розвитку.

  В Україні проблеми із зором мають 20% дітей. Зорові порушення заважають дитині пізнавати світ, створюють труднощі в спілкуванні з оточуючими, навчанні, обмежують діяльність і загрожують розвитком сліпоти. Багатьох наслідків можна уникнути, якщо вчасно виявити проблему і почати лікування.

   Інтенсивне формування органів зору у дитини відбувається в перші 5 років життя. Більшість дітей народжується з укороченими очними яблуками. Це проявляється дитячою далекозорістю і зазвичай проходить до 6-ти років. Ріст очних яблук триває до 14-15 років. Очі дітей і підлітків дуже вразливі до підвищених навантажень і недотримання гігієни, тому підвищений ризик розвитку порушень зору.

   В лікаря дитячого офтальмолога медичного центру «ВІЗУС КІДС» Тетяни Волощук, ми вирішили поцікавитись чи є якісь методики  ефективні для профілактики та лікування проблем зору в домашніх умовах, бо під час навчального року не всі мають час на тривале лікування  чи профілактику в умовах клінік?

 

   Скажіть будь-ласка, чи є якісь засоби для домашнього використання за допомогою яких б діти могли між курсами лікування підтримувати та покращувати свій зір, чи займатись профілактикою його порушень?

  Так, одними з кращих таких тренажерів є лінійки акомодаційні ЛА призначені для лікування порушень зору (розлади акомодації) за       методикою д.м.н. В. І. Сердюченко та к.м.н. В. В. Коваленко(методика рекомендована до застосування АМН України в 1999 г.). Виробом можна користуватися в амбулаторних і домашніх умовах, в спеціалізованих дитячих садах і школах-інтернатах для дітей з вадами зору. Корпус лінійки виготовлений з твердих сортів деревини. У лінійці моделі ЛА встановлені сферичні лінзи. Лінзи виготовлені з оптичного скла. Принцип лікування полягає в поперемінному додатку до ока позитивних і негативних лінз. Прикладаються спочатку лінзи, розташовані в нижній частині лінійки (-0,25 і +0,25), потім переходять на більш сильні (-0,5 і +0,5 або-0,75 і +0,75). Більш докладна методика застосування додається до виробу. Клінічні випробування, проведені в інституті очних хвороб ім.В.П. ФілатоваАМН України, показали високу ефективність застосування виробу при лікуванні розладів акомодації. Так, після проведення курсу лікування у 62%пацієнтів була досягнута гострота зору 1,0 і вище, відновлена центральна фіксація при дисбинокулярная амбліопії у 77% хворих.

Є і інші модифікації лінз, які використовуються при інших більш складних захворюваннях в тому числі і при астигматизмі.

Вправи для очей можуть попередити короткозорість
 

На скільки актуальне використання тренажеру в наш час? І якє захворювання найчастіше зустрічається?


  При сучасному способі життя кількість людей, у яких виникають проблеми із зором, збільшується.  Різноманітних хвороб очей і розладів зору безліч, але основна увага приділяється короткозорості, адже в основному, до виникнення цієї хвороби в наші дні призводить тривала робота з монітором комп'ютера.   Зосередження зору на близьких об'єктах викликає звикання. Очні м'язи пристосовуються до фокусування зорової системи саме на  предмети, які знаходяться поруч. Як наслідок, на дальні об'єкти фокусуватися очам стає складніше і розвивається короткозорість. Звичайно, це лише одна з причин виникнення короткозорості, але вона основна і подібний механізм викликає появу цього дефекту зору у представників багатьох професій. Дуже часто короткозорість дійсно можна попередити або вилікувати, вправляючи очі. Очима ж теж керують м'язи, які піддаються«дресируванню» за допомогою тренування. Кожен, у прагненні зберегти зір, може слідувати декільком простим рекомендаціям: П'ять, а краще 10хвилин кожного робочого години необхідно присвячувати розслабленню очей, яке має на увазі повний відрив від роботи.

 1. Зробіть десяток-другийкругових рухів очима, не повертаючи голови; подивіться максимально вправо, потім вліво, теж десяток разів; кілька разів міцно примружтеся; легко-легко, як метелик крилами, поморгайте - відчуйте, як динамічно рухаються повіки. 

2.Зробіть очам «будиночок»: міцно притисніть долоньки одна до іншої,потріть їх, прикладіть долоні до очей так, щоб центр долонь був напроти очей, і потримайте їх так кілька хвилин. Завдяки цій нехитрій процедурі, очівідпочивають від світла, поліпшується їх кровообіг.

 3. Виберіть будь-який предмет на віддалі. Постарайтеся поперемінно сфокусуватися на ньому і на чомусь близькому. Десятка-другого повторень буде достатньо. Також існує безліч способів вирішення проблем з очима. Це і лазерна хірургія, і окуляри разом з контактними лінзами, і комплекси різних вправ, які можна пройти в нашій клініці, за методиками розробленими кращими спеціалістами в галузі дитячої офтальмології.

 

Порадьте, як займатись на даному тренажері по методу Коваленко?


Порядок роботи
Лікування проводиться в окулярах, що дають максимально можливу гостроту зору. Ліве око закривається заслінкою. Пацієнт правим оком розглядає звідстані 5 метрів таблицю для перевірки гостроти зору для далі. Поверх окулярів перед цим 
 оком встановлюється скло +0,25 дптр. Яке суб'єктивно трохи знижує гостроту зору. Через кілька секунд «прояснюється» рядок, відповідна максимальної гостроті зору. Потім замість скла + 0,25 дптр встановлюєтьсяскло -0,25 дптр. І процедура повторюється. Зміна стекол +0,25 дптр і -0.25 дптр виробляється 20 разів, і при цьому пацієнт кожен раз повинен уважнодивитися на таблицю до моменту повного «прояснення» букв рядка, що відповідає максимальній гостроті зору. Після цього по 10 разів по черзіпред'являються скла + 0,5дптр і -0,5 дптр, потім по 10 разів - скла +0,75 дптр і -0,75 дптр. Аналогічно проводиться лікування і на правому оці.

При однаковій гостроті зору правого і лівого ока лікування може проводиться одночасно на обох очах. При зниженні гостроти зору поблизу лікування доцільно проводити і на близькій відстані, для чого рекомендується використовувати стандартні таблиці для перевірки гостроти зору поблизу або будь-який текст з самим малим розміром літер, які пацієнт в змозі розрізнити з відстані 33 см.

Методика ефективна при лікуванні дітей і підлітків зі спазмом акомодації (помилковою короткозорістю), короткозорість слабкої ступеня і далекозорістю (в останньому випадку сила змінних лінз може бути збільшена до + -1,5 дптр, + -2 дптр, + -2,5 дптр і т.д. відповідно до призначень лікуючого лікаря).

А що входить в комплект з цим тренажером, чи потрібно ще щось  докупляти?

В комплект входить все необхідне для його домашнього використання
Комплектація:


1) лінійка акомодаційна;
2) таблиця офтальмологічна;
3) інструкція;
4) чохол;

А де у Івано-Франківську можна придбати дані тренажери?

    Їх можна придбати в дитячих офтальмологічних центрах «ВІЗУС КІДС» за адресою м.Івано-Франківськ, вул..Чорновола, 101 та «Дитячий зір» за адресою  вул Дністровська 16а - 4 поверх, або замовити по тел. 0503739653 в представника виробника.

 

 

Графік роботи

Понеділок: 09:00-19:00
Вівторок: 09:00-19:00
Середа: 09:00-19:00
Четвер: 09:00-19:00
П'ятниця: 09:00-19:00
Субота: 09:00-17.00
Неділя: Вихідний

Контакти

  • 050-584-76-57
  • 066-079-92-04
  • Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
  • м.Івано-Франківськ,
    вул. Чорновола 99/101
  • Instagram @ophthalmological_center.
  • Подивитись на карті
050-373-96-53

Статистика

На сайті 83 гостей та відсутні користувачі